Web Analytics Made Easy - Statcounter

ارشناس معتقدند توافق سه جانبه بین قزاقستان، تاجیکستان و ازبکستان برای تامین آب کشاورزی و بهره برداری مشترک و هماهنگ از رودخانه‌های فرامرزی، شرایط مناسبی را برای حفظ بهتر محیط زیست، توسعه صنعتی و ایجاد اقتصاد پایدار در این کشورها فراهم می آورد

به گزارش شنبه ایران اکونومیست از آستانه تایمز، دیمیتری بابیچ کارشناس روس درباره صادرات آب قزاقستان نوشت: با آمدن تابستان بسیار گرم به اروپا، همراه با تحریم‌های متقابل بین اتحادیه اروپا و روسیه، قزاقستان و همسایگان آسیای مرکزی آن، نمونه‌ای از مبادله دوجانبه سودمند و مسئولانه منابع طبیعی و آب را ارائه می‌دهند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

منطقه آسیای میانه در مقایسه با مناطقی چون خاورمیانه، از منابع آب خوبی برخوردار است و کشورهای آسیای میانه سعی دارند با استفاده بهینه از منابع آبی و انجام توافقات سازنده در این زمینه، از این امتیاز بزرگ بطور مشترک برای تحقق اهداف خود در زمینه توسعه استفاده کنند.

قزاقستان به کشورهای همسایه خود انرژی برق و هیدروکربنات (مواد اولیه تولید پلاستیک) ارائه می کند و در مقابل، مازاد آب قرقیزستان و تاجیکستان را دریافت می کند. چندی پیش کشورهای آسیای مرکزی موافقت کردند که از دسترسی ترجیحی به آب یا انرژی به عنوان یک سلاح سیاسی استفاده نکنند. این یک دستاورد مهم است که منطقه می تواند به آن افتخار کند، به ویژه در دنیای امروز، جایی که استفاده از انرژی و برخی منابع طبیعی از جمله آب، نفت، گاز و سوخت های هسته ای به عنوان یک سلاح رایج شده است.

این گزارش با مطرح کردن این سوال که چگونه این موفقیت بین کشورهای حوزه آسیای مرکزی به دست آمد و حفظ شد؟ پاسخ می دهد: به عنوان مثال، «قاسم ژومارت توکایف» رئیس جمهوری قزاقستان، در سخنرانی هفتاد و پنجمین مجمع عمومی سازمان ملل، مسیر پیش رو را نشان داد. او پیشنهاد ایجاد کنسرسیوم منطقه ای آب و انرژی را مطرح کرد و اکنون ایجاد چنین کنسرسیومی هنوز در دست اقدام است اما قزاقستان با سیاست سال‌های اخیر خود، خطوطی را ترسیم می‌کند که مشکل «هزار ساله» کمبود آب در آسیای مرکزی را حل خواهد کرد.

اساس راه حل، استفاده عاقلانه از منابع سنتی است - رودخانه های فرامرزی باستانی سیر دریا (که از قلمرو ازبکستان و قزاقستان می گذرد) و آمودریا (که از قلمرو ازبکستان می گذرد). در مرز قزاقستان و قرقیزستان نیز رودخانه های فرامرزی شو و تالاس هستند. همچنین، قزاقستان از آب های مخزن آب توکتوگل در قرقیزستان و مخزن شاردرا متعلق به دوران اتحاد جماهیر شوروی در ازبکستان استفاده می کند. در مقابل، قزاقستان انرژی الکتریکی و سوخت کامیون‌های کشاورزان را تامین می‌کند.

سریکالی برکشف وزیر محیط زیست و منابع طبیعی قزاقستان طی سخنانی در جلسه دولت در پایان ماه مه توضیح داد: تبادل منابع آب و انرژی تنها به لطف توافقات سه جانبه بین قزاقستان، قرقیزستان و تاجیکستان امکان پذیر می شود، زیرا مرزهای سه کشور دقیقاً در مناطق تأمین آب بسیار نزدیک به یکدیگر قرار دارند. نیاز به توزیع آب از آنجا در میان زمین‌های کشاورزی عظیم قزاقستان کار دشواری است که هر ساله نیازمند تلاش‌های بسیار زیاد از سوی دولت و عموم مردم است.

آنچه در حال حاضر می توان گفت این است: در سال ۲۰۲۲میلادی کشاورزان قزاقستان بدون آب نخواهند ماند و در این زمینه همکاری های بین‌المللی سهم بزرگی داشته است. یک توافقنامه سه جانبه بین قزاقستان، تاجیکستان و ازبکستان در دوشنبه پایتخت تاجیکستان در ژوئن امضا شد که به موجب آن امکان تحویل ۳.۹ میلیارد متر مکعب آب به مخزن شاردرا فراهم می شود که کشاورزان ازبکستانی و قزاقستانی با هم از آن استفاده می کنند. این یک موهبت واقعی برای کشاورزان مناطق ترکستان و کیزیلوردا است.

از نظر تاریخی، کشورهای آسیای مرکزی با میراث بحث برانگیزی از اتحاد جماهیر شوروی باقی مانده اند، از یک سو، میراث عظیم صنعتی و یکی از بزرگترین سیستم های آبیاری در جهان، از سوی دیگر، بلایای زیست محیطی مانند خشک شدن دریای آرال، که البته در بیشتر موارد، این یک اشتباه عمدی نبود، بلکه پیامدهای پیش بینی نشده پروژه هایی بود که با نیت خیر ساخته شده بودند.

رئیس جمهوری قزاقستان، توکایف، در سخنرانی های خود هدف این همکاری بین‌المللی را ایجاد تعادل بین آبیاری و برق آبی، استفاده بهینه از منابع آبی رودخانه های فرامرزی عنوان کرد. منابع انرژی قزاقستان و ثروت آبی همسایگانش نباید «جدا» شوند، بلکه باید به نفع تمام آسیای مرکزی ترکیب شوند.

این بخش مهمی از آینده یک اقتصاد پایدار و مبتنی بر محیط زیست است که قزاقستان در زمین خود می سازد. اقتصادی که صنعت مدرن را با کشاورزی دوستدار محیط زیست ترکیب کند. اقتصادی که در آن مزایای خرد باستانی، دموکراسی مدرن و توسعه صنعتی قدرتمندانه با هم کار می کنند.

  منبع: خبرگزاری ایرنا برچسب ها: ازبکستان ، محیط زیست ، منابع طبیعی و آبخیزداری

منبع: ایران اکونومیست

کلیدواژه: ازبکستان محیط زیست منابع طبیعی و آبخیزداری رودخانه های فرامرزی منابع طبیعی آسیای مرکزی محیط زیست منابع آب

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iraneconomist.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران اکونومیست» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۳۲۷۸۲۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آمادگی زیمباوه برای استفاده از توانمندی‌های فناوری ایران

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری، آمون مورویرا، وزیر علوم زیمبابوه در دیدار با روح الله دهقانی، معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رییس‌جمهور با اشاره به روابط عمیق سیاسی و قرابت مردم دو کشور تصریح کرد: تعامل خوب و روابط دوستانه دو کشور ایران پیدا کند.

وزیر علوم زیمباوه با اشاره به برخورداری این کشور از منابع طبیعی و ضرورت استفاده از دانش و فناوری برای ارتقای این منابع به خدمات، اشتغال و خلق ثروت گفت: معتقدیم کاربردی‌سازی ظرفیت‌ها و منابع طبیعی با کمک دانش و فناوری ممکن است و با توجه به منابعی که زیمبابوه در اختیار دارد، توانمندی‌های دانشی و فناورانه ایران می‌تواند به گسترش خدمات، افزایش رفاه و پیشرفت با سوار شدن فناوری بر این ظرفیت‌ها منجر شود. آمادگی کامل داریم تا از توانمندی ایران در کاربردی سازی فناوری در حوزه‌هایی همچون هوافضا، کشاورزی، سلامت، محیط زیست و معادن در قالب هماهنگی‌های بین تیم‌های متخصص از دو کشور استفاده کنیم و همکاری‌هایمان را در زمینه‌های فناوری و اقتصادی، گسترش دهیم. با آغوش باز از همکاری علمی، نوآوری، اجتماعی و صنعتی، استقبال می‌کنیم.

«ایران» الگوی خودباوری و توانمندی

آمون مورویرا با اشاره به رویکرد حمایتگرانه و دیدگاه باز جمهوری اسلامی ایران افزود: در تلاش هستیم تا روابط سیاسی خوب دو کشور را به سطح روابط علمی و فناوری نیز ترجمه کنیم و بر این باور هستیم که ایران در زمینه استقلال، خودباوری و پیشرفت قدم‌های خوبی برداشته است. برای ما مهم است تا تجربیات ایران را بیاموزیم و با استفاده از فناوری و نوآوری، کرامت و عزت‌مندی را برای مردم خود به ارمغان ببریم. در گفت و گو و دیدار با معاون علمی رییس‌جمهور ایران بر این موضوع تاکید شد و اعلام کردیم که مشتاق هستیم روابط راهبردی با ایران را به ویژه در حوزه علم و فناوری تقویت کنیم و این کار را در قالب سیاست‌ها، کمیته‌های مشترک و کارگروه‌های همکاری دنبال خواهیم کرد.

وزیر علوم زیمباوه همچنین با اشاره به استفاده از تجربیات ایران در بومی‌سازی محصولات استراتژیک و پیشرفته گفت: ایران دارای سال ها تجربه و دستاورد در عرصه نوآوری است و توانسته با اتصال فناوری و نوآوری به منابع، عزت و اقتدار را برای مردم خود کسب کند. در زیمباوه همچنان منابع طبیعی و زیرزمینی، محور اقتصاد هستند . ما به دنبال این هستیم تا از اقتصاد مبتنی بر منابع عبور کنیم. وابستگی به منابع، خواسته استعمارگران است و ما با گذار از منبع پایه بودن، به دنبال حرکت به سوی یک اقتصاد مولد هستیم.

وی افزود: از طریق ارائه خدمات و تولید محصولات مناسب می‌توانیم به مردم خود کرامت ببخشیم. با معاون محترم علمی به یک هماهنگی برای اجرای پروژه هایی با مالکیت مشترک بر زیرساخت‌ها، سرمایه‌گذاری‌ها و دانش و فناوری‌ها رسیدیم و امیدواریم در آینده ای نزدیک به یک پلتفرم برای تولید محصولات مشترک با کیفیت مطلوب دست پیدا کنیم.

کد خبر 6100337

دیگر خبرها

  • واگذاری اراضی ملی استان مرکزی برای تولید انرژی پاک
  • فائو و ایران پروژه جدیدی برای افزایش اصالت زعفران امضا کردند
  • آمادگی زیمباوه برای استفاده از توانمندی‌های فناوری ایران
  • طالبان: خانه تجارت قزاقستان گامی در توسعه روابط تجاری است
  • تصویب طرح پهنه بندی حریم مشهد برای اولین بار در شورای‌عالی شهرسازی و معماری
  • توسعه پایدار بر مبنای حفاظت محیط زیست صورت گیرد
  • امضاء پروژه جدیدی برای افزایش اصالت زعفران بین فائو و ایران
  • ایران و فائو در زمینه تولید زعفران پروژه جدید امضا کردند
  • توسعه پایدار در گرو حفظ محیط زیست است
  • همایش‌های هسته‌ای تسهیل کننده نیمی از اهداف توسعه پایدار